Atomerőmű Magazin
2016. december 10.

Interjú jelent meg az Egyesület vezetőjével az Atomerőmű Magazin 2016. decemberi számának 20. oldalán.

Az Atomerőmű Magazin engedélyével.

Álomból valóság, klubból egyesület

Jókedv és szeretet, ez a két legfontosabb dolog a csoportunk életében - mondta lapunknak szinte pontosan egy évvel ezelőtt Pákoliczné Erika az akkori paksi Szivárvány csoport vezetője. Ez alkalommal ismét vele beszélgettem a csoport életében bekövetkezett változásokról, egyesületté válásról, jövőbeli terveikről és persze a karácsonyi előkészületekről.

- Hosszú ideje már annak, hogy beszélgettünk, mi történt a Szivárvány csoporttal az eltelt egy évben? Tavaly ilyenkor még klubként működő csoport voltatok, ahol tíz-tizenöt fiatal és idős fogyatékkal élő havonta néhány alkalommal találkozott az akkori paksi TM EGYMI Gazdag Erzsi Általános Iskola és Kollégium ebédlőjében.

- Azóta nagy változás köszöntött életünkben. Ez év február 19-én volt az alakuló közgyűlésünk, és a sok várakozás után a nyár folyamán végre bejegyezték az egyesületünket Paksi Szivárvány Egyesület néven. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az egyesület vezetősége fogyatékkal élő fiatalokból áll. Ami nem változott, hogy továbbra is kéthetente pénteken találkozunk a Hamüled Kft. klubhelyiségében.

- Milyen segítséget kaptok/kaptatok a működéshez? Voltak (és vannak) nehéz pillanatok a szervezet életében?

- Sajnos legnehezebben a működési költségekre lehet pályázni, pedig ilyen költségek is vannak bőven.
Elmondhatom, hogy az első sikeres pályázatunkon is túl vagyunk. Paks város önkormányzata a KISEB bizottsága által kiírt pályázatán - amelyben egy hangdoboz megvásárlására lehetett pályázni -, sikeresek voltunk, megkaptuk a szükséges pénzt. Itt is szeretném megköszönni a bizottság rugalmasságát, a pályázat kiírásakor ugyanis még nem regisztrálták az egyesületünket, ennek ellenére befogadták a mi pályázatunkat is. Mindig számítunk az emberek jóindulatára is.
Nehéz pillanatok? Természetesen ilyenek is vannak. A legnehezebb dolog, nem olyan rég, egyik tagunk halála volt. Ez magában is szomorú dolog, de ha rokonok nélkül még ott marad az idős anyuka a fogyatékos gyermekével, akkor az még szomorúbb. Az is feladatunk, hogy ilyenkor megpróbáljuk maximálisan segíteni az érintetteket.

- ...a rossz dolgok mellett nyilvánvalóan szép pillanatok is vannak az egyesület életében.

- Szerencsére szép pillanatokból sokkal több van. Egyik ilyen volt, amikor végre megkaptuk a bejegyzésünkről szóló várva várt határozatot. A másik szép pillanatokat okozó esemény a bátaszéki buszos kirándulásunk volt. Fent állni a kis csapattal a molyhos tölgy alatt, nagyszerű érzés.

- Hogyan telnek a foglalkozásaitok, gondolom ti is készültök már a karácsonyra. Ajándékkészítés, közös mulatságok...

- Minden foglalkozáson felköszöntjük a születésnapos és névnapos tagjainkat. A kerek évfordulónál tortával is meglepjük az ünnepeltet. Ajándékba mindig egy szép verset adunk, és saját készítésű apróságot. A verseknek amúgy is nagy szerepe van nálunk, többem is írnak közülünk saját műveket. Ügyes kezű tagjaink kedvéért sokat barkácsolunk is.
Szoktunk vetélkedőt rendezni, hítunk már előadót is, szeptember elején pedig kertipartit tartottunk, ahol a fiatalok csocsóbajnokságot rendeztek.

- Hogyan ítélik meg munkádat a csoport tagjainak hozzátartozói?

- A hozzátartozóktól pozitív visszajelzéseket kapunk. Erre említek egy példát.
Van egy tagunk, aki az öccsével szinte teljesen egyedül maradt a szülei halála után. Nem fogadták be őket sehová sem, senkitől sem számíthattak segítségre. Az a kevés, amit mi itt adni tudunk, nekik óriási segítség, és nagyon hálásak is ezért, sőt a családjuk többi tagjától is kaptam már köszönetet.

Hogyan csatlakozhatnak hozzátok új tagok, esetleg segítők?

- Nagyon várjuk az új tagok jelentkezését. Bárki lehet tag, nem feltétel, hogy fogyatékkal élő legyen. Segítőkre is nagy szükségünk lenne, főleg olyanra, aki jogosítvánnyal és autóval rendelkezik. A fiatalokra nagyon számítunk. Bármelyik elérhetőségünkön kereshetnek, van honlapunk, Facebook-oldalunk, vagy kereshetnek engem is személyesen.

- Vannak terveitek, céljaitok az új esztendőre nézve?

- Természetesen nagyon sok tervünk van. Most elsősorban azt szeretnénk, ha megismernének minket, hallanának rólunk az emberek. A legnagyobb álmom, hogy legyen egy saját helyünk, ahol kitehetjük a Paksi Szivárvány Egyesület táblát, és ahová bármikor mehetünk, amikor csak kedvünk van. Szeretnénk kiállítani tagjaink kézművesmunkáit, verseit is. Szeretném, ha egyszer annyi pénzünk lenne, hogy a nehéz anyagi helyzetbe került tagjainknak gyorssegélyt tudjunk nyújtani.